sunnuntai 19. huhtikuuta 2015

Tomaateista

Huhtikuu on jo yli puolen välin ja tomaattien istutusaika kasvihuoneen maapenkkeihin lähenee. Yleensä olen istuttanut tomaatit tuossa huhti-toukokuun vaihteessa, jolloin myös kuplamuovit ovat saaneet poistua huoneesta. Tänä vuonna tomaatit eivät taida olla ihan yhtä hyvässä kunnossa ajankohtaan nähden kuin aikaisemmin. Ankea, pilvinen alkukevät on verottanut tomaattienkin kasvua kasvihuoneessa. Runkotomaattien satokausi kasvihuoneessa alkaa yleensä juhannuksesta eteenpäin, ja voi olla että tänä vuonna menee heinäkuun puolelle, ennenkuin satoa rupeaa kunnolla tulemaan ellei kelit sitten parane huomattavasti, muuta syytä kuin auringon ja lämmön puute en oikein keksi vaisuhkoon alkukauteen.



Jo tammikuussa etuajassa kylvetyt kaksi amppelitomaattia Firecracker F1 ja Tumbler F1 ovat sentään erittäin reheviä, tomaatteja tulossa jo runsain mitoin ja kukinta on edelleen voimakasta. Tumbler ei petä tänäkään vuonna ja ensimmäiset väriä vaihtavat raakileet löytyi tänään eli huhtikuun puolella pääsee maistelemaan uuden sadon herkkuja. Tumblerilla menee itämisestä ensimmäiseen kypsään aika tarkalleen se kolme kuukautta joten sen suhteen ollaan ainakin aikataulussa.


Tässä sitten loput tomaatit jotka aloittelevat nyt kukintaa. Tuolla on myös myöhemmin kylvettyjä amppelitomaatteja jotka kukkivat runsaammin. Rungot eivät ole yhtä jykeviä kuin aikaisempina vuosina ja kukintakin mielestäni selvästi myöhässä, varsinkin Erkillä ja muilla isokokoisilla tomaateilla. Ei noissa taimissa silti mitään kummempaa vikaa ole, kasvaneet vain hitaasti. Suurimmat kirsikkatomaatit kuten Sungold, ovat kuitenkin jo yli puolen metrin mittaisia, istutusvaiheessa pitkästä rungosta menee varmaan puolet maan sisään. Lannoitusta olen pitänyt tänä keväänä aavistuksen miedompana, koska aurinkoakaan ei ole ollut tarjolla samalla tavalla kuin aikaisempina vuosina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti