sunnuntai 3. heinäkuuta 2016

Tomaattien hoito

Tomaattien kasvatus on suhteellisen helppoa ja kovinkaan paljon ne eivät hoitoa tarvitse, muutamia asioita on kuitenkin hyvä ottaa huomioon kun kasvit kasvavat kovaa vauhtia keskikesällä.
Runkotomaateista on hyvä poistaa "varkaat" eli lehtihankoihin kasvavat sivuversot parikin kertaa viikossa. Jos varkaat jäävät kasviin pitkäksi aikaa ne vain hidastavat muuta kasvua ja hedelmien kehitystä.

Runkotomaatin voi hyvin kasvattaa myös kaksilatvaisena jolloin satoa saadaan kasvista enemmän. Kuvan tomaatti on haarautunut jo alhaalta ja molemmat latvukset ehtivät tuottamaan hedelmiä useamman tertun edestä kesän aikana. Latvat katkaisen joskus elokuun alkupuolella kun ne ovat kasvihuoneen katossa kiinni. Isot painavat tomaattitertut on myös syytä tukea narulla ajoissa etteivät ne repeydy rungosta irti ennenkuin ovat kypsiä.

Alimpien tomaattiterttujen alapuolelta voi huoletta poistaa lehtiä niin ilma kiertää kasvustossa paremmin ja kasvitautien riskin pienenee, Erityisesti syksyllä kotikasvihuoneissa on suurena ongelmana liiallinen kosteus. Kun alimmat tertut on kerätty, niin lehtiä voi taas poistaa lisää. Itse poistan ehkä kaksi tai kolme lehteä kerralla viikottain, riippuen tietysti miten alhaalla tomaatteja vielä kypsyy.

Tässä kuvassa on yksilatvaisena kasvattamani runkotomaatti joka saavuttaa kasvihuoneen katon nopeammin. Tämä lajike ei ole lähtenyt itsestään haarautumaan. Hedelmiä tulee kuitenkin ihan kohtuullisesti.

Lannoitus on myös tomaatille tärkeää. Itse lannoitan kasveja lähes koko kasvukauden ajan, mutta rupean vähentämään lannoitevahvuuksia jo heinäkuussa koska kasvutahti varsinkin kasvihuoneessa on varsin kova. Kun taimi keväällä istutetaan penkkiin, niin varastolannoitukseksi tomaaatille menee aina kanankakkaa turpeen joukkoon. Minulla lannoitus tapahtuu aina kastelun yhteydessä tippukastelulla automaattisesti.

Kasvihuone rupeaa olemaan jo täynnä heinäkuun alussa. Amppeleissa olevat tomaatit ja rocotot haittaavat aika paljon runkotomaatteja ja vievät niiltä tilaa ja valoa, satoa tulee yleensä kuitenkin ihan riittävästi kymmeniä kiloja vuodessa jos ei suurempia ongelmia ole. Istutan tomaattipenkkeihin myös joka vuosi samettiruusuja, jotka hajullaan karkoittavat tomaattien tuholaisia. Vaikka kasvihuoneissa on kirvoja lähes joka vuosi niin tomaatteihin ne eivät yleensä koskaan mene vaan antavat niiden olla rauhassa. 
Satokausi on jonkinverran myöhässä tänä vuonna ja tomaatteja syöty lähinnä amppeleista ja kirsikkarunkotomaatti Sungoldista. 

4 kommenttia:

  1. Mitä mieltä olet Sungoldista? Meillä oli sitä jo viime kesänä ja nyt alkavat ensimmäiset kypsyä ulkona seinustalla.
    Eihän se varsinainen tomaatti ole, ei väriltään, eikä maultaan, mutta onpahan Sungold.
    Se osoittautui syksyllä parhaiten kylmää kestäväksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sungoldia olen kauan kasvattanut ja melkein joka vuosi se on mukana. Onhan tuo jo oikeastaan ylimakea tomaatiksi ja ehkä siksi siitä tykätään kun sopii lähinnä napostelutomaatiksi suoraan puskasta syötynä. Ja satoisa on lähes aina ollut kunhan vaan aurinkoa ja lämpöä saanut.

      Poista
  2. Hieno kasvihuone sinulla. Varmasti saat hyvän sadon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, eiköhän tuolta satoa tule ihan riittävästi tänäkin vuonna vaikka paremminkin on joskus mennyt.

      Poista